Nur Talebeliği-Talebeleri

İçerikler


  1. Yirmi üç yaşında biri olarak; hizmette çok strese giriyorum, ellerimde sedef hastalığı çıktı. Hizmette stres makbul mü, çözüm için öneriniz nedir?

  2. Kaşlarını alması icab eden bir ablanın, ders okumasına nasıl bakmalıyız?

  3. Günlük hayatımızı tanzim ederken "Azimet" ve "Takva" hususunu nasıl uygulayabiliriz?

  4. Hizmet ile şahsi maneviyat dengesi nasıl olmalı? Şahsi okumaları arttırınca, hizmeti aksatıyormuş gibi hissediyorum, ne dersiniz?

  5. Risale'de derinleşmek için Üstad'ın talebelerinin hayatlarını bilmek şart mı? Sahabe hayatı okumak beni daha çok motive ediyor...

  6. Dinimize, Peygamberimize hakaret eden kişilere karşı, Nur talebeleri olarak nasıl vaziyet almalıyız? Maddi anlamda cezalandırmak bizim vazifemiz midir?

  7. Yıllardır okuyan bir Nur talebesi ilmelyakin iman mertebesinde midir? Mertebeler arası geçiş yapıldığını nasıl anlayabiliriz?

  8. Üstad'ın en faziletli talebesi kimdir? Ağabeyler arasında bir sıralama yapılabilir mi? Abilerin faziletlerine dair Üstad'ın ifadeleri nelerdir?

  9. Nur talebeleri; cehenneme hiç uğramadan direkt cennete mi gidecekler? İmanla göçülse de ceza çekilmeyecek mi? Bu konuda garanti var mı, şer'i açıdan mümkün mü?

  10. Birisi için tefeül yaptım. Açılan sayfa onun işiyle ilgili ve uyarıda bulunuyordu. Nasıl hareket etmeliyim?

  11. Risale-i Nur talebesi olmak için birine Kur'an öğretmek şart mıdır?

  12. "Risale-i Nur Talebesi" olmak için, Nur cemaatine gitmek zorunlu mu; tek başımıza hizmet edersek bu unvanı alır mıyız?

  13. Hizmetteki kardeşlerle aramızdaki tesanüd ve uhuvvet nasıl olmalı örnek verebilir misiniz?

  14. Yusuf Kaplan'ın, Nur talebeleri ile ilgili düşüncelerine nasıl bakıyorsunuz? Üstad'ı anlamamaları, kibirli olmaları gibi...

  15. Risale-i Nur talebeleri evliya mıdır ya da bu asrın en hayırlıları mıdır?

  16. İlahi söylemek, Nur talebelerinde neden yaygın değil? Def veya herhangi bir çalgı aleti ile Risale-i Nur ve Üstadımız hakkında ilahi söylemekte problem var mı?

  17. Nur talebelerinde "Şefkat Tokadı" diye bir kelime ve yaşadıkları her olumsuzluklarda da "Bize bir tokattı." şeklinde ifadeler var. Bu tokat kimlere, hangi durumlarda gelir?

  18. Genç yaşta nurcu olmak sinirimi bozuyor. Her yer günah bataklığıyken bu kadar kendimi kasmak istemiyorum. Nurları bırakıp yaşlanınca okusam diye düşünüyorum. Zira psikolojimi kötü etkiliyor. Ya da bu duygulardan nasıl kurtulurum?

  19. Üstadımızın ağabeylere “Ri­sa­le-i Nur’un tar­zı­na sa­da­kat ye­mi­ni…” yaptırdığı doğru mudur?

  20. İnsanın kendini "Nur Talebesi" olarak görmesi uygun mu? O yüksek makamda olduğunu hissetmek, nefis açısından nasıl düşünülmeli?

  21. Risale-i Nur okuduktan sonra, nurlu alemden dünyaya dönünce, âdeta gaflete giriyorum, ne önerirsiniz?

  22. Nur talebeleri ve Bediüzzaman teşekkür eder mi? Bir tane Nurcu "kökü şükür olduğu için" teşekkür edilmediğini ifade etti, bilgi verir misiniz?

  23. Nur talebelerinin "Ferdiyet" makamında olduğu söyleniyor, doğru mu?

  24. Risale-i Nur talebesi olan biri tarikatte devam edemez mi? Birden fazla meslek ve meşrepten istifade etmek zor mu?

  25. "Risale-i Nur kutsal kitaptır Said Nursi de peygamberlik vazifesi ile gelmiştir." ifadesini kullanan birisinin itikadi durumu nedir?

  26. Risale-i Nur okuyanların ya da tesbihat yapanların sevaplarının ortak olmasına dair elimizde olan veriler nelerdir, izah eder misiniz?

  27. Ayda iki bin sayfa okuyan, haftada beş gün derse giden; fakat ihlasın eksik olduğunu düşünen birisi, Cevşen okuyamıyor, kısa tesbihat yapıyor, ne önerirsiniz?

  28. Hizmet eden bir ağabeyin, uzun zaman bedensel sıkıntı çekmesine rağmen hizmeti aksatmadığını söyleyerek, iş esnasında gelmeyenlere gösterdiği tavır; ihlasa münafi olur mu?

  29. Kardeşler arasında çabuk sinirlenen bir yapıya sahibim. En ufak bir arızada, kendimi tartışma içerisinde buluyorum. Sükut edebilsem problem çıkmayacak ama susamıyorum bir türlü. Ne önerirsiniz?

  30. Nur talebelerinin "İ'la-yı Kelimetullah" ve "Nizam-ı Alem" gibi gayeleri var mıdır?

  31. Cumhuriyet döneminde şapka sebebiyle asılan alimleri, Üstada yapılan işkenceleri, dinin toplum hayatından nasıl çekip alındığını gördüğümüz halde, meşrebimize ters düşmemek için bunları eleştirmeyecek miyiz? Zulme rıza zulümdür, taraftar olsa zalim olur?

  32. Ben Nur talebesi olma yoluna baş koymuş biriyim. Bunun için üniversite eğitimime ara verdim. Bulunduğum yerde "Bir nur talebesinin ehl-i dünya eğitimine ihtiyacı yoktur, hakkıyla Risale-i Nur okusa yeterli olur." deniliyor. Bakış açımız nasıl olmalı?

  33. Saff-ı evvel ağabeylerin; sadece Risale-i Nur okumalarını, başka eserlerden istifade etmemizi önermemelerini nasıl anlayabiliriz?

  34. Nur talebeleri, zamanında fıtratları farklı olmasına rağmen uhuvveti nasıl tesis etmişler? Şimdilerde yaşanan fıtrat çatışmalarının nedeni nedir?

  35. Medresedeki vakıfların ve Üstad'ın, odada tek başlarına yatmaları sünnete aykırı değil mi; konu hakkında bilgi verir misiniz?

  36. Nur Talebelerinin; vatan için savaşmadıkları, PKK sempatizanlarını dövmedikleri bahanesiyle eleştiriliyorlar. Van'da inşa edilen Bediüzzaman Külliyesinin yakılma hadisesinde öcünüzü almıyorsunuz diyorlar. Dahildeki bu hadiselere bakış açımız nasıl olmalı?

  37. Nur talebelerinin, tarikattaki gibi, düzenli bir şekilde zikir, vird, evratları var mı; bu konuda nasıl davranılıyor?

  38. Nur Talebelerinin, Necip Fazıl Kısakürek'e bakış açısı nasıl olmalıdır? İyi yönünü alıp, kötü yanını almadan; kitapları okunabilir mi? (Milliyetçilik damarı olması, şeyhinden büyüğünü tanımadığı için alimleri tahkir etmesi vs...)

  39. "Her Nur talebesi imanla kabre girecektir." ifadesi ucba girer mi, nasıl anlamalıyız?..

  40. BEDİÜZZAMAN VE NUR TALEBELERİYLE, PARALEL YAPI (FETÖ) ARASINDAKİ DERİN FARKLAR

  41. Darbe girişimine bakmak bizde tarafgirlik hissi uyandırır mı? Bu olayları ve dünyada kopan cereyanları, çarpışmaları takip etmekte sakınca var mı?..

  42. Ben ırk olarak Türk kökenliyim. Kur'an ve Risale-i Nur talebesi olmak istiyorum. Fakat Bediüzzaman farklı bir ırktan olduğu için, şeytan çok vesvese veriyor. "O Kürt, sen Türksün." diye; istemiyormuşum gibi; bunları nasıl aşabilirim?

  43. Kabir başlarında Risale-i Nur okuyan nurcular var ve doğal olarak eleştiri alıyorlar. Bu ifrat değil mi, Üstad böyle bir şeye izin vermiş mi?

  44. Üstadımız talebeliğin şartlarında "Sözleri kendi malı bilmek" diyor. İçtimai hayatta bu mümkün mü? Veya Nur Talebesi olmak için illa vakıf mı olmak gerekir?

  45. Üstad'ın, Hüsnü Bayram Ağabeye şifahi olarak ifade ettiği; "Ben talebelerimi alem-i ervahta seçmişim. Kardeşim! Senin bir beldede bulunman, orada Risale-i Nurları okuman, göstermen, o beldeye bedeldir." sözünü nasıl anlamalıyız?

  46. Nur talebeleri cumhuriyete karşı mı? Ne zaman sizinkilerle konuşsak; cumhuriyetin başlangıç döneminde olmamış veya birkaç kişi üzerinde yoğunlaşılmış bilgiler duyuyoruz; herkesin bir gecede cahil bırakılması, alimlerin asılması, Osmanlı hatasızlığı...

  47. Zübeyir Gündüzalp Ağabey, Hüsrev Altınbaşak Ağabeyi Üstadımızın vefatından sonran başa geçebilecek en uygun kişi olarak görüyor, ama sonra neden ayrılıyor?..

  48. Medresede esnaf bir ağabeye hakaret edilirken, vakıf ağabey orada olmasına rağmen müdahale etmiyor. Esnaf ağabey de vakıf ağabeyden darılıyor. Böyle durumlarda ne yapmalıyız?

  49. Eşim ehl-i tariktir ve benim Nur medresesine gitmemi istemiyor. İşi inada bindiriyor, yardımcı olur musunuz?

  50. Risale-i Nur kitaplarını günümüzde okuyarak evliya, halife, hazret veya insanı kamil olan bir zat var mı? Yok ise maksada ulaştırmayacağı açık bir şekilde görülmektedir?..

  51. Üstad hayatta iken Nur talebelerinde ayrılık başlamış mıydı, ağabeylerin birbirleri ile uyuşmazlığı var mıdır?

  52. "Dinlerini parça parça edip gruplara ayrılanlar var ya, senin onlarla hiçbir ilişkin yoktur. Onların işi ancak Allah’a kalmıştır. Sonra Allah onlara yaptıklarını bildirecektir." Bu ayet Nur cemaatindeki ayrılıklara bakar mı?

  53. Bir ağabey; "Risale-i Nur'u bütüncül olarak kabul etmeyen, nurcu değildir." diyor. Esas olan imanın akidelerine ters düşmemek değil midir? Herkes Risalelerin her meselesini anlayıp kabul etmeyebilir; konuyu biraz açar mısınız?

  54. Risale-i Nur şakirdlerindeki bu cehd ve kuvvetin, bu feragat ve fedakârlığın ve bu derece sebat ve sadakatın sebebi ne olabilir?

  55. Samimi bir mümin ile halis bir nur talebesinin, ahiretteki makamlarının farklı olacağını ifade etmenin hikmeti ne olabilir?

  56. Türkiyede yapılan eylemler; Nur Talebelerinin tasvip edebileceği eylemler midir? Üstad bu yapılanları kabul eder miydi?

  57. Hz. Ali der ki: "Haksızlığa karşı susarsanız, hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz." Bunun Risale-i Nur'ca yorumu yapılsa nereler alıntı yapılabilir? Üstad Hazretlerinin haksızlığı hak dava edenlere susma ile karşılık vermesinin izahı?

  58. Vakıf ağabeylerin hatıraları çoğu zaman birbirini tutmuyor, birbirine çok zıt şeyler anlatılabiliyor. Bu nasıl olabilir, bu durumdan etkilenmemek için ne yapmamız gerekir?

  59. İslam dünyası paramparça edilmişken, tek çare ittihad-ı İslam iken, Nur talebeleri neden ümmeti birlik olmaya davet etmiyor?

  60. Nur talebesinin herhangi bir fen ilimini tahsil etmesine gerek var mı? Yoksa "Risale-i Nur bana yeter!.." mi demesi lazım?

  61. Bir Nur talebesinin bir günü nasıl geçmeli, yirmi dört saatini nasıl değerlendirmeli, nelere dikkat etmeli; ibadetler, yeme-içme, uyku, konuşma hususundaki tavrı nasıl olmalıdır?

  62. Nur talebesi olarak İran'a bakış açımız nasıl olmalı? "Müslüman bir ülke ama, uzak durmak gerekir!.." şeklinde yorumlar var. Toptancılık hatalı bir bakış değil mi?

  63. Bekâr kalıp hizmet etmek isteyen hanım kardeşlere, Üstadımızın tavsiyesi var mıdır?

  64. Hizmet adına ya da zor durumda kaldığımızda "Medet Ya Üstad" veya "Himmet Ya Üstad" demekte bir sakınca var mı?

  65. İmamet, hilafet, ittihad-ı İslam ve İslam şeriatı değerlerimizin kuvveden fiile çıkmasını hedeflemek ve bunun için çalışmak bir Nur talebesinin vazifesi midir?

  66. Nefsim, kendinin vazgeçilmez olduğunu zannediyor; insanlar hep beni dinlesinler istiyor. Bunu aşmak için ne yapmam lazım?

  67. Tefsirler Kur'an'a nasıl ayine olabilir? Tefsirler Kur'an'dandır denilebilir mi? Nur talebeleri Risaleleri çok iyi bilip, Kur'an-ı Kerim'deki birçok hakikati bilmiyorlar, ne dersiniz?

  68. Üstad velayet makamından bahsediyor mu; tam olarak ne demektir? Bu makam Kur'an ve sünnete uyuyor mu; bu makama nasıl çıkılır?

  69. Tarikat ehli kardeşlerimiz, kendi şeyhlerini, Allah'ın aynası olarak hayal edebiliyorlar. Nur talebeleri bu konuda neler yapabiliyorlar veya yapmalılar?

  70. İmanımızı insanlara da ispat etmekle mükellef miyiz? İnsanların hakkımızdaki zanlarını, inancımızı sorgulamalarını, kınamak için kusurumuzu aramalarını umursamayıp, "Allah bizi biliyor, O'nun rızası daha önemli." diyerek yolumuza devam etmekte normal mi?

  71. Can sıkıntısının iman kuvvetiyle ilişkisi var mı? Nur talebelerinde, Kur'an ve iman ilimlerini tahsilden sonra, can sıkıntısı, zevk alamama, hiçbir şey yapamama gibi hâller olur mu?

  72. Şu kâinat kitabında, bir günde neleri tefekkür etmeliyiz, açıklar mısınız?

  73. Risale-i Nur dairesi içerisinde; bir büyükten tasavvufi zikir ders olarak alınabilir mi? Üstad Hazretlerinden; hizmette abiler aracılığıyla gelen özel zikir var mıdır?

  74. Nur cemaatinden bir arkadaşa sordum, siz niçin sakalınızı kazıyorsunuz diye? Verdikleri cevap, büyüdükten sonra kesmek haramdır, şeklindeydi. Büyümeden kesilirse haram olmadığı ifade ediliyor. Bunun doğrusu nedir acaba?

  75. Risale-i Nur'a intisap etmek ne demektir ve bu intisabın iktizası nedir?

  76. Nur cemaati neden Risale-i Nurları önde tutuyor? Oysaki en başta Kur'an'dan âyetlerin ve Peygamber Efendimiz'den hadislerin olması gerekmez mi?

  77. Üstad, Risale-i Nur hizmetini şahsi kemalatına bile alet etmediğini belirtiyor. Bizler nasıl hareket edersek, hizmeti şahsi kemalatımıza alet etme yanlışına düşmüş oluruz?

  78. Günümüz sefahatinden nasıl kendimizi muhafaza edebilir ve takva sahibi olabiliriz? Risaleler zaviyesinden bakabilir misiniz?

  79. Nur talebesi, akrebiyet-i İlahiyeye mazhardır deniliyor. Sitede ise akrebiyet-i İlahinin vehbi olduğunu okudum. Bu haslet sadece Nur talebeleri için mi geçerli?..

  80. Politikadan şayet Nur şakirtleri uzak dursalar, o alan boş kalmış olmayacak mı? İki tarafı da dengede götürmek gerekmez mi? Bir tarafı boş bırakmak başka olumsuzlukları doğurmaz mı?

  81. Neden çoğu Nur talebesi camideki cemaati bırakıp kendileri cemaat yapıyorlar? Camiye gitseler daha güzel olmaz mı? Her cemaat böyle yapıyor.

  82. Risale-i Nur okuyan herkes Risale-i Nur talebesi midir? Bir insan hem tarikattan hem Risale-i Nur hizmetinden olabilir mi?

  83. Nur talebeleri üretici değil de nakli bir bilgi sistemini kabul etmiş olmuyor mu? Halbuki biz Müslümanların üretici olması gerekir. Üstad Hazretleri bir şey söylemişse, olduğu gibi kabul etmek mi gerekiyor? Bu bağnazlığa kaçmıyor mu?

  84. Risale-i Nur hakikatlerini bildiğim hâlde onu sahiplenemiyorum. Düsturları yerine getirmek istiyorum, ama bir türlü olmuyor; ne yapmam gerekir? İnandığımız gibi yaşamak için ne yapmalıyız?

  85. Sadık bir Nur talebesi nasıl olmalıdır? Sadakatimizi ortaya koyamıyorsak, hizmetin manevi kazançlarından mahrum kalmamız ve ahirette mesuliyet altına girmemiz söz konusu olur mu?

  86. Nur Talebesine, Medeniyet Fantaziyeleri Nasıl Zarar Verebilir?

  87. Üstad'ın Bayram Ağabeyi Kore'ye savaşa gitmesine izin vermesini nasıl anlıyoruz? Halbuki o bir din muhaberesi değildi?

  88. Bediüzzaman bütün ruhuyla ittihad-ı İslam için çalışıyordu. Fakat bugün Nur talebeleri Avrupa Birliği için çalışıyor. Avrupa Birliği, İslam birliğine engel değil mi? Ülkemiz Avrupa Birliği'ne alınırsa, İslam birliği sadece bir ideal olarak mı kalacak?

  89. Nur Talebesinin Vasıfları Nelerdir?

  90. Bir Nur talebesi kardeşimizin, çalıştığı lokantaya ortak olmaya niyeti var. İlerde zarar edebilir düşüncesi var o kardeşimizde; elinden geleni yaptıktan sonra böyle bir şeyi düşünmesi uygun mu? Zarar ihtimalinden dolayı, ticaretten kaçmak doğru mu?

  91. Neden Nur Talebeleri Üstadları Gibi Cübbeli-Sarıklı Gezmiyorlar?

  92. Nur'un ilk talebesi Hulusi Ağabey'in Üstad ile sadece Barla'da mı irtibatı var? Kastamonu ve Emirdağ'da lahika mektubu yok gibi... Bilgi verir misiniz?

  93. Nur Şakirtleri İtikatte Eş'ari midir?

  94. Kimler keramet gösterebilir veya gösteriyor? Nur talebelerinde kerametin pek görünmemesinin nedeni ne olabilir?

  95. Nur talebelerinin sayısı biliniyor mu, sayıdaki artış çok mu yavaş ilerliyor?

  96. Nur talebesinin zekât alması, Risale-i Nurların düsturlarına uygun mu?

  97. Üstad, kusurumuzu görmeye ve kendimizi beğenmemeye teşvik ediyor. İlerlemek adına, şunu başaracağım demek ve daha güzel şeyleri hedeflemek yanlış mı oluyor?

  98. Nur talebelerinin; "durugörü" denilen metafiziksel olayı incelemesi, öğrenmesi caiz mi?

  99. “Gül” ve “Nur” ve “Mübarekler” ve “Medrese-i Nuriye” hey’etleri ve "ümmî ihtiyarlar" ve "mâsumlar heyeti" gibi isimler neden kullanılmıştır?

  100. Hizmet ederken yeterince ıstırap duyamamak, ihlas veya iman eksikliğinden mi? Dua ederken ıstırap insanı olmayı istemek ne kadar doğru?

Yükleniyor...