Münâcât
İçerikler
-
"Yâ İlâhî ve yâ Rabbî, ben imanın gözüyle ve Kur’ân’ın talimiyle ve nuruyla ve Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmın dersiyle ve ism-i Hakîmin göstermesiyle görüyorum ki, semâvâtta hiçbir deveran ve hareket yoktur ki, böyle intizamıyla senin..." İzah?
-
"Bu harika yıldızlar, bu acîp güneşler, aylar..." Üstad neden "güneşler" diyor, kaç tane güneş var ki?
-
"Ey azamet-i kibriyasından ihtifa etmiş." ne demektir? “Şiddet-i zuhurundan gizlenmiş." demekle aynı manaya mı geliyor?
-
"Güneşin sâir arkadaşları olan yıldızların bir kısmı âhiret âlemlerine bakarlar ve vazifesiz değiller; belki bâki olan âlemlerin güneşleridirler." izah; “ahiret alemlerine bakan yıldızlar” hangileri? “Bir kısım yıldızlar” diye neden ayırım yapılıyor?
-
"Güneşin sair arkadaşları olan yıldızların bir kısmı, ahiret alemlerine bakarlar. Belki baki olan alemlerin güneşidirler." Evrendeki "karadelikler"in ahiret kapısı olduğu söyleniyor; bunu izah eder misiniz?
-
Yıldızlar için kullanılan "vazifesiz değiller, belki baki alemin güneşleridir." ifadesini nasıl anlamalıyız?
-
"Birlik, beraberlik, birbiri içine girmek ve birbirinin vazifesine yardım etmek" ne demektir, izah eder misiniz?
-
"Hem zîhayatların yaşamasına en lüzumlu rızkı ve istifadece en kolayı ve nefesleri vermek ve nüfusları rahatlandırmak." Buradaki "nüfus"tan kasıt nedir?
-
Keyfiyetçe birbirinden uzak, mahiyetçe birbirine muhalif olmak ne demektir, açıklar mısınız?
-
Münacat'ta geçen bulutların acıyıp su göndermesi hadisesini açıklar mısınız? Ayetlerin, yağmurun indirilmesindeki azim tahdişatı neden? Buradaki harika olay nedir? Vakti vaktine gelmesi nedir?
-
"Cevv-i fezadaki faaliyetinle her vakit bir nümune-i haşir ve kıyamet göstermek, bir saatte yazı kışa ve kışı yaza döndürmek..." İzah eder misiniz, "cevv-i fezadaki faaliyet" bulutların hareketi mi?
-
İntizam, Allah'ın varlığının delillerinden midir, nasıl?
-
"Hem, zeminde kısa bir zamanda hadsiz vazifeler gören ve hadsiz bir zaman yaşayacak gibi istidat ve mânevî cihazât ile teçhiz edilen ve zemin mevcudâtına tasarruf eden insan için, bu tâlimgâh-ı dünyada ve bu muvakkat ordugâh-ı zeminde..." izah?
-
"Ey şiddet-i zuhurundan gizlenmiş ve ey azamet-i kibriyasından istitar etmiş olan zat-ı akdes!" İzah eder misiniz?
-
Allah'ın, şiddet-i zuhurundan gizlenmesi; insanın gafleti cihetinden mi, yoksa Cenab-ı Hakk'ın mahiyetinin idrak edilememesi yönünden midir?
-
Cevşen duasında geçen: "Ey bütün varlıkların hayatları boyunca rahmetine, rızasına ve muhabbetine kavuşmak istediği Matlûb." bölümünü açıklar mısınız? Bu cümlede geçen "bütün varlıkların hayatları boyunca" ifadesinin içinde kafirler de var mı?
-
"Dağlar dahi, zelzele tesiratından zeminin sükûnetine ve içindeki dahilî inkılâbat fırtınalarından sükûtuna ve denizlerin istilâsından kurtulmasına ve havanın gazât-ı muzırradan tasfiyesine..." Dağların olmadığı düz alanlarda bu işler nasıl oluyor?
-
"Buradaki dağlara bedel, orada yıldızlar o vazifeyi görürler." cümlesini izah eder misiniz? Dağların yaptıkları bu vazifeleri yıldızların yapacağına dair ayet veya hadis var mıdır?
-
"Saltanat-ı ulûhiyetini iskat etmemek ve nihayetsiz rahmetini inkâr etmemek ve ettirmemek ve bütün müştak dostlarını mahrumiyet cihetinde düşmanlara çevirmemek noktalarından..." izah eder misiniz?
-
"Ey şiddet-i zuhurundan gizlenmiş ve ey azamet-i kibriyasından tesettür etmiş zat'ı akdes" deniliyor. “Şiddet-i zuhurundan gizlenmek ve azamet-i kibriyasından tesettür etmek” ne demektir?
-
"Her bir zerresi, her bir şeyini ve cesedinin teşekkülünü, belki dünyada alâkadar olduğu her şeyini bilecek, görecek, yapabilecek, âdeta ilâh gibi ihatalı bir ilim ve kudreti bulunacak, sonra teşkil-i ceset ona havale edilir..." İzah?
-
"Serseri tesadüf, kör kuvvet, şuursuz tabiat" Niye tesadüfe serseri, kuvvete kör ve tabiata şuursuz deniliyor; bilgi verir misiniz?
-
"Ve her bir ferdinde kâinata bakan bütün isimlerin cilveleri bulunmakta, vâhidiyet içinde, senin ehadiyetine işareti olmasın." Buradaki "her bir fert"ten maksat nedir, açar mısınız?
-
"Ebedinin sadık dostu ebedi olacak." diyor. Burada "sadık" kelimesi niye zikrediliyor? Dostun sadık olmasının ne ehemmiyeti var?
-
"İnsanları dirilmemek üzere öldürmekle, ebedî bir muhabbet için yaratılmış iken, ebedî bir adâvetle gücendirmek olamaz." İnsan dirilmeyecek olursa nasıl ebedi bir adavet besleyebilir?
-
"Madem kâinatın en müntehap neticesi hayattır. Ve hayatın en müntehap hülâsası ruhtur. Ve zîruhun en müntehap kısmı zîşuurdur. Ve zîşuurun en camii insandır..." Devamıyla izah eder misiniz?
-
"Ve insanlar fıtraten Hâlık'ını pek ciddî severler ve Hâlıkları onları hem sever, hem kendini onlara her vesile ile sevdirir." Bu ifadeye göre kâfirler için durum nedir? Üstad Hazretleri "insanlar" diye genellemiş; "Muvahhidin" olanları mı kastediyor?
-
"Her bir nev'in, arasıra istimâl için cesedi bulunacağı, rivâyet-i sahihadan anlaşılmakla beraber; ..." Devamıyla izah eder misiniz? Hayvanların ruhlarının bâki kalacağını, cesediyle baki aleme gideceğini nasıl anlamalıyız?
-
"Her türlü kusurdan münezzehtir o Zat ki, şiddet-i zuhurundan gizlenmiştir." Bu cümleyi açıklar mısınız; rakibi ve zıddı olmadığından, neden gizlensin veya görülmesin?
-
Cennete gidersem, kedimi orada bulabilecek miyim? Risalelerde sanki sadece ruhen diriltilecekleri anlaşılıyor?
-
Hayvanların her birinin kendine has ruhu var mıdır, yoksa nevinin ortak bir ruhu mu vardır? Risalelerde nasıl geçiyor acaba?
-
Münacatın bir bölümünde, hayvanların ruhlarının baki kalacağı, bazı meşhur hayvanların da hem ruh hemde bedenen ahirette hazır bulunacağı gibi bir ifade var, bunu açar mısınız? Hayvanlar ahirette tekrar dirilecek mi?
-
Üstad, hayvanların ruhlarının baki kalacağını söylüyor. Acaba bu tespit hangi sahih rivayete dayandırılarak söylenmiştir?
-
"Evet, kalblerde, perde-i gaybda ihtar edici bir Zâta bakan hiç bir hâtırat-ı gaybiye ve ilham edici bir Zât..." İzah eder misiniz?
-
"Cenneti ve saadet-i ebediyeyi cin ve inse ihzar eden" cümlesine binaen Üstad'a göre cinler de cennete gidecek mi?
-
"Her bir zîhayatta âzâları, belki eczaları ve hüceyratları adedince maslahatları takip eden..." İzah eder misiniz, nerdeyse hesapsız maslahatlar nasıl olabilir herhangi bir zîhayatta?
-
"Ve bana ve ihvanıma iman-ı kâmil ve hüsn-ü hâtime ver... Ve beni ve Risale-i Nur Talebelerini nefis ve şeytanın şerrinden ve kabir azabından ve cehennem ateşinden muhafaza eyle..." Burada neden umumi değil de hususi dua edilmiş olabilir?
-
Münacat neden üç kitapta tekrar edilmiş ve Musa, İbrahim, Davud, Süleyman ve Muhammed aleyhimüsselamların ismi varken, İsa aleyhisselamın ismi neden yok?
-
"Kur'andan ve münacat-ı Nebeviye olan Cevşen-ül Kebir'den aldığım bu dersimi, bir ibadet-i tefekküriye olarak, Rabb-ı Rahîmimin dergâhına arzetmekte kusur etmişsem, kusurumun afvı için Kur'anı ve Cevşen-ül Kebir'i şefaatçı ederek..." Üstad kusur mu etmiş?