Birinci Şule, Birinci Şua, İkinci Suret, Beşinci Nokta
İçerikler
-
"Kur'an'ın beyanında beraat var." buyuruluyor; beraat ne demektir?
-
Beyanındaki beraatin mu’cizeliğinin bir vechi de terğibdir; buna dair bir misal verebilir misiniz, mesela Kur'an cennete nasıl rağbet uyandırıyor?
-
Beyanındaki beraatin mucizeliğinin bir vechi de terhibdir; buna bir misal verebilir misiniz, mesela; Kur'an cehennemden nasıl sakındırıyor?
-
Kur'an'ın nazmı, belağatı, üslubu, lafzı aynı mânâya gelmiyor mu; Risalelerde neden farklı farklı işlenmiştir?
-
Belağat, cezalet, fesahat, bedâat, beyanındaki beraat, makam-ı terğib ve teşvik, makam-ı terhib ve tehdit, makam-ı medh, makam-ı zem ve zecr, makam-ı isbat, makam-ı irşad, makam-ı ifham ve talim mefhumlarını izah eder misiniz?
-
Beyanındaki beraatin mu’cizeliğinin bir vechi de medhtir; buna misal verebilir misiniz, mesela; Kur'an Cenab-ı Hakk'ı nasıl medhediyor?
-
Beyanındaki beraatin mucizeliğinin bir vechi de zemmdir; buna misal verebilir misiniz, mesela Kur'an gıybeti nasıl kötülüyor?
-
"Bir mazlumun şahs-ı mânevîsini insafsızca dişliyorsunuz? Ve hiç aklınız yok mu ki, kendi âzânızı kendi dişinizle divane gibi ısırıyorsunuz." Neden şahs-ı manevî diyor ve kendi âzâmız ne demektir? Kâfir, kardeşimiz olmadığı için gıybeti caiz mi?
-
Beyanındaki beraatin mu’cizeliğinin bir vechi de isbattır; buna misal verebilir misiniz, mesela; Kur'an haşri nasıl isbat ediyor?
-
"Hem zeminin sahifesinde yüz binler envâı beraber, birbiri içinde, kalem-i kudretiyle hatasız, kusursuz yazmak..." misalle izah eder misiniz?
-
Beyanındaki beraatin mucizeliğinin bir vechi olan isbat bölümünde misal olarak Kâf Sûresi verilmiş, burayı izah eder misiniz?
-
Beyanındaki beraatin mu’cizeliğinin bir vechi olan isbat bölümünde Peygamber Efendimiz (asm)'in nübüvveti misal verilmiş, izah eder misiniz?
-
"Risaletin hücceti o derece yakinî ve haktır ki, hakkaniyette makam-ı tâzim ve hürmete çıkmış ki onunla kasem ediliyor." cümlesini izah eder misiniz?
-
Beyanındaki beraatin mu’cizeliğinin bir vechi olan isbat bölümünde; Yasin Sûresindeki "Çürümüş kemikleri kim diriltecek?" sualine verilen cevabı izah eder misiniz?
-
"İnsan der; çürümüş kemikleri kim diriltecek?" ayetinden, tarihte bir hâdisenin cereyan ettiği anlaşılıyor. Ayetin nüzulüne sebep olan bu hâdise hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
-
"Tabur misâl bir cesedin nizamı altına girmekle birbiriyle tanışan zerrat-ı esasiye ve eczayı asliyeyi bir sayha ile, sur-u İsrafil’in borusu ile toplar." Toplanan malzemeler; "zerrat-ı esasiye" ve "ecza-i asliye" olarak ifade ediliyor. İzah nasıldır?
-
Ordu misalinde ikinci defa toplanmanın daha kolay olduğu izahında merak edilen husus; zerreler birbirini tanıyor mu?
-
Kur'an'ın beraatine misal olarak Yirmi Beşinci Söz'de Bakara Sûresi 74. âyet veriliyor; bu bölümü izah eder misiniz?
-
Kur'anın beraatine misal olarak ilzam makamında Yirmi Beşinci Söz'de Bakara Sûresi 23. âyet misal veriliyor; bunu izah edebilir misiniz?
-
"Hem madem sekiz mertebe aczinizi anladınız..." derken, hangi sekiz mertebeden bahsediliyor?
-
"Beyan-ı Kur’ân’dan sonra beyan olamaz ve hacet kalmaz." İzah eder misiniz?
-
Kur'an'ın beyanındaki beraatin mucizeliğini gösteren, Tûr sûresinin yirmi dokuzuncu ayetinden kırk üçüncü ayetine kadar devam eden uzunca bir misal veriliyor. Bunu izah eder misiniz?
-
Kur'an'da "Biz ona şiir öğretmedik." buyuruluyor; ayet ve şiir arasında nasıl bir fark var?
-
"Akılsız feylesoflar" tabiri hakkında bilgi verir misiniz? Bu ifade hangi felsefe ekolleri için geçerlidir?
-
"Muhammedü’l-Emin diyerek, içlerinde seni en doğru sözlü biliyorlardı." Peygamber Efendimizin "emin" vasfından bahseder misiniz?
-
"Kâinatı abes ve gayesiz itikad eden felâsife-i abesiyyun gibi,.." Bu akımın hususiyetlerini misallerle açıklar mısınız?
-
Allah'ı inkâr etmeyen maddiyyûn kimlerdir; "muattıla" ne demektir?
-
"Hükemâ-yı dâlle" hakkında bilgi verir misiniz? Bunlar hangi düşünce ekolleri oluyor?
-
Allah'ın irade sıfatı hakkında bilgi verebilir misiniz; ehl-i dalâlet neden irade sıfatını inkâr ediyorlar?
-
"Aklı hâkim yapan mütehakkim" Mûtezile hakkında bilgi verir misiniz, Ehl-i sünnetten ayrılan hususiyetleri nelerdir?
-
"Ukul-ü aşere" hakkında açıklama yapar mısınız?
-
Allah'a evlat isnad eden, meleklerin Allah'ın kızları olduğunu iddia eden dalalet ehli kimlerdir; meleklerin cinsiyeti nedir?
-
Ayette gaybı bildiklerini iddia eden ehl-i dalaletten bahsediliyor; bunlar kimlerdir, gaybı bilmeleri mümkün mü?
-
Bediüzzaman; ehl-i dalaletin fenalıkta muvaffakiyetlerini 'istidraç' olarak değerlendiriyor. İzah eder misiniz?
-
"Ve onların fenalıkta muvaffakiyetleri muvakkattir ve istidraçtır, bir mekr-i İlâhîdir." burada geçen "İstidraç" ile "mekr-i İlâhî" arasındaki farkı izah eder misiniz?
-
"Çünkü onlar kendi nefislerine hile ederler, kendilerine zarar ederler. Ve onların fenalıkta muvaffakiyetleri muvakkattir ve istidraçtır, bir mekr-i İlâhîdir." izah eder misiniz?
-
Halık-ı hayr ve halık-ı şer namıyla, iki ilah tevehhüm eden Mecusiler hakkında bilgi verir misiniz?
-
Cenab-ı Hakk'ın kulların anlayış seviyesine göre konuşmasına "Tenezzülat-ı İlahiye" deniliyor; izah eder misiniz?
-
"Evet, Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyan çok hakaik-i gàmızayı,..Basitâne ve zahirâne söylüyor, ders veriyor." Basitane söylemek ne demektir?
-
Kur'an'ın bir kısım ayetleri müteşabihat kısmındandır; bu ne demektir, müteşabih ayetlerin hususiyetleri nelerdir?
-
Kur'an'da geçen "Rahman'ın arşı" ifadesini nasıl anlayabiliriz?
-
"Umum mertebeler üstüne gelerek, o mertebelere çıkanları irşad ederek,.." Umum mertebeler üstüne gelmesi ne demektir? O mertebelere çıkmak derken, iman mertebeleri mi kastediliyor?
-
Kur'an hakkında "Maide-i Semaviye" tabiri kullanılıyor, bunu açıklar mısınız?
-
"Kur’ân-ı Kerîm öyle bir mâide-i semâviyedir ki, binler muhtelif tabakada olan efkâr ve ukul ve kulûb ve ervah, o sofradan gıdalarını buluyor,.. Hattâ pek çok kapıları kapalı kalıp istikbalde geleceklere bırakılmış." bu risaleden sonra açılan kapı var mı?
-
Kur'an'ın talebeleri kimlerdir? Haklarında kısa bilgiler verir misiniz? Müçtehidîn, Sıddıkîn, Muhakkıkîn, Mütekellimîn...