*Meslek ve Meşrep Farklılıkları
İçerikler
-
15 Temmuz sonrası olumsuz bir kanaatle "Onlar da Risale-i Nur okuyordu, bakın akıbet ne oldu.", "Bütün cemaatler tehlikeli olabilir." gibi düşüncelere nasıl cevap verilebilir?
-
Cemaatlerin "tek tip insan yetiştirdiği" hususuna ne dersiniz?
-
Bir talebe veya vakıf mubah bir davete iştirak edebilir mi? Farklı meslek veya meşrebin programlarına katılmak doğru mu, sadakate halel verir mi?
-
Nur cemaati içerisindeki farklı gruplara bakış açımız nasıl olmalı?
-
Aynı mekân hem "Nur medresesi" hem "Dergâh" olarak hizmet edebilir mi?
-
Hüsnü Bayram Ağabey’imizin de eleştirdiği bazı gruplar hakkında bakış açımız nasıl olmalıdır?
-
Siyasal İslâmcı kesim bize karşı ve "Amerikancı Nurcular" diyorlar. Nurcuları cihadsız bir İslâm için çalışan ve yaptıklarının da Amerikan'ın işine geldiğini iddia ediyorlar, ne dersiniz?
-
Risale-i Nurlara herkesin ihtiyacı var mıdır? Nurlara ihtiyaç duymadığını ifade edenler için ne dersiniz?
-
Risale-i Nur bu asrı ve gelecek asırları tenvir ediyor ise; diğer hak tarikatler neden Risalelere bağlanmıyorlar?
-
Nur cemaatlerinin hepsi İhlas ve Uhuvvet risalelerini sık okudukları hâlde, neden birbirleri ile birleşmiyorlar?
-
Bediüzzaman, Nakşibendi ve Geylani Hazretlerinden daha mı büyük ki, tarikatı kaldırmış ya da onları himayesine alıp tarikat döneminin bittiğini söyleyebiliyor?
-
Risale okuyan tarikata mensup kişiler "Risaleler aklı doyuruyor. Zikir olmadan insanın ruh, kalp, sır ve diğer letaifi nasıl nemalanır?" diyorlar, ne dersiniz?
-
Cemaat ve tarikatlar neden farklı yolda gidiyor? Birbirlerini eleştirmeleri, hatta hazmedemeyip saldırgan davranışları normal mi? Taassuptan nasıl kurtulabiliriz?
-
Cemaatlere karşı olanlara, cemaatlerin bölücülük ve hatta ajanlık yaptıklarını söyleyenlere karşı tutumumuz ne olmalı? Onlara karşı savunmamız nasıl olmalı?
-
Hüsrev Ağabey için yapılan eleştiriler (firak-ı dalleye düştüğü iddiası, gibi) ne derece doğrudur, bilgi verir misiniz?
-
Nur talebesi ile tarikat ehli evlenebilir mi? Böyle bir evlilik doğru mu; kişiyi sadakat ve hizmet dairesinden çıkarır mı?
-
Cemaat mi tarikat mı gibi bir ikilemde kalınması halinde ne yapmak gerekir? Risalelerin bir yere kadar olduğunu, tarikatte olmamız gerektiğini söyleyenler de var...
-
Hizmet sırasında, karşıdaki insana hediye vererek, sahte yakınlıklar ile samimi görünerek gönlünü kazanıp, sonra da "şunu yap, bunu yap" diyerek karşılık beklemek ne kadar doğru?
-
Mensubu olduğu cemaati övüp, diğer cemaatleri eleştiren kişilere bakış açımız nasıl olmalıdır?
-
Maç veya film izlemek gibi faaliyetlere, talebeleri haram ortamdan korumak için kontrollü bir şekilde müsaade edilmesinin hizmette yeri var mı?
-
Risaleleri okuyup çok iyi anlamak istiyorum. Sohbetler bana az geliyor. Mütalaa ve müzakere mi yapmak gerekir? Cemaat veya tarikat değişikliği yapsam sıkıntı olur mu?
-
Cenneti kazanmak için tarikat veya cemaate girmek şart mı? Öyle ise; hangisi tercih edilmeli? Hizmet anlayışları neden bu kadar farklı?
-
Ömrünü tarikatte geçirip, sonra Nur talebesi olan bir ağabeyin "Tüm tarikatlerin meslek ve meşreplerini bırakıp, Risale-i Nur'a şakirt olmaları gerektiğini" söylemesi doğru mu?
-
Risale-i Nur hizmeti bünyesinde ortaya çıkan ve ancak yanlış meslek takip edenlere karşı nasıl davranmamız lazımdır?
-
Nur cemaatinde birçok grup var. Üstad'ın dediği şekilde hizmet eden grup hangisidir? Farklılıkların sebebi nedir, düsturlar kişilere göre değişiklik arz eder mi?
-
Nur dairesine girmeden de hizmet edilebilir mi? Üstad; hizmet-i imaniyede Risalelerden başka tarzları tavsiye etmiş mi?
-
Ben (...) tarikata devamla beraber Risaleleri iştiyakla okuyorum. Nur cemaatine geçmeli miyim? Yoksa devam ederek Risaleleri okusam olur mu?
-
Hizmet edenlerin, kadar ayrı gruplar halinde olmasını, yeni kişilere nasıl izah edebiliriz? Hangisine gidelim?
-
Bizleri sair cemaatler sohbetlerine çağırdığında gitmeli miyiz? Ya da tavrımız nasıl olmalı?
-
Ben sofiyim, Risale-i Nur talebesi olabilir miyim? Ehl-i tarik kardeşler, Nur hizmetlerine dahil olabilir mi?
-
Osmanlıca Risale dışındakilerini bid'at kabul edenler var. Neden herkes yazmıyor, Hz. Ali'ye kardeş olmuyor?
-
Neden tarikat gibi uzun ve müşkil bir yolda gidilmeye başlanmış, kim çıkartmış, niye ve nasıl çıkartmış?
-
Risale-i Nur yazmak şartsa, yazanlar hiçbir şey kaybetmez; ama biz okuyucular çok şey kaybederiz belki de, öyle mi?
-
Bazı şeyhlerin ders programı olarak Risale-i Nur okutması, Risalelerin tarikat ile iç içe olabileceğinin delili midir?
-
Zamana en uygun ve etkili metod "Risale-i Nur" ise; tarikat şeyhleri veya bazı büyük takva ehli zatlar, Risale okudukları hâlde neden eski geleneklerine bağlı kalıyorlar?
-
Hizmetten ve Risalelerden, sadece kendi anladığımız şekli tek hakikat kabul edip, başka türlü düşünenleri kabul etmemek doğru olur mu, bu noktada ittifak şart mı?
-
Nur talebelerinin ve tarikat ehillerinin arasında bu kadar ihtilafın olmasının nedeni nedir; bunca tarikata rağmen, sadece Risalelerin tercih edilmesinin nedeni nedir?
-
Cemaatin çok kollara ayrılmasının hikmeti nedir? Risale-i Nur mesleğinde tarikat da var mı?
-
Tarikata bağlı insanlar, cemaata bağlı insanlardan daha farklı hallere giriyor, kalb gözleri daha çok açık olduğu söyleniyor, bu doğru mudur?
-
Nur cemaatindeki ayrılıklar ne zaman olmuştur, bu ayrılığın siyasetle alakası var mıdır?
-
Tarikat mensuplarının, lüks arabaya binip böyle bir hayat sürmelerini neden yanlış görüyorsunuz; teknolojinin getirdiği şeyler değil mi bunlar?
-
Risale-i Nur mesleğini tarikat mesleğinden ayıran farklar nelerdir?
-
Risale-i Nur, kendi dairesi dışındaki ehl-i imana nasıl bakıyor? Diğer cemaat ve tarikatler Risale-i Nur dairesine girmedikleri için sorumlu olurlar mı?
-
Tarikatçı kardeşlerimizin toplandığı yerlerde davet olursa, gidip Risalelerden ders okumak uygun mudur, meslek ve meşrebimize muhalif hareket etmiş olur muyuz?
-
Nur cemaati "Yazıcılar" ve "Okuyucular" olarak ikiye ayrılıyor. Meslek birken, meşreplerin çok olması normal midir?
-
Risale-i Nur Külliyatı'nı okuyup istifade edenlerin, değişik tarzlarda hizmet ifa etmeleri nedendir? Bu ihtilaf değil mi?